Zorg voor dieren
Respect voor het welzijn van onze co-pedagogen vraagt een visie op het ethische aspect van de inzet van dieren binnen het kader van Animal Assisted Interventions
Ethiek
Het gebruik van ezels als co-pedagoog vraagt om een respectvolle houding ten opzichte van de mogelijkheden en het welzijn van de dieren en de natuur en de kennis en competenties van de begeleider. Het werken met de ezels voorziet in de behoefte van deze dieren aan verzorging, aandacht en contact. Het belang van de dieren en de natuur staat hierin voorop.
Deze respectvolle houding wordt gewaarborgd door middel van duidelijke afspraken en controle hierop. De dieren hebben hierin ook een eigen stem. Er wordt respectvol omgegaan met dieren die laten blijken geen plezier te beleven aan het contact met de mensen. De dieren krijgen voldoende rust. Ook is er veel aandacht voor verrijking van de omgeving om de dieren een zo natuurlijk mogelijke ambiance te bieden. Zo is er voor de ezels bestrating, weidegang en een zandbak om te rollen. Ook krijgen ze regelmatig snoeihout om in hun ‘knaagbehoefte’ te voorzien.
De hoefverzorging van de ezels wordt gedaan door Theo Flonk. Hij werkt vanuit de methode ‘Natural Balance’. Hierbij wordt uitgegaan van de oorspronkelijke manier van bewegen van het dier en de invloed daarvan op de hoef. Dat wil zeggen dat per dier zorgvuldig wordt bepaald hoe de hoeven bekapt moeten worden voor de meest natuurlijke ondersteuning van de hoef, zodat deze optimaal kan functioneren. Voor meer informatie op de site van Flonkwerk.